20 декември 2012 г.

Цветна температура

В последните години стана практика на повечето осветителни тела, да се изписва и една характеристика на излъчваната светлина -цветната температура.
Тази характеристика се измерва в градуси по Келвин (К). Един градус по Келвин е равен на °C, като разликата е само в началната температура на двете скали. Нула градуса по Келвин отговарят на -273,15 °C, което е температурата на абсолютната нула.
Какво е цветна температура или по-точно температурата на цвета? Вместо да влизаме в теоретични обяснения, можем лесно да добием представа, ако приемем цветната температура, като усещане цвета. Хората свързват топлината с червения цвят, а студа със синия, но всъщност стойностите на цветната температура са точно обратни.
Например пламъкът от кибритена клечка има цветна температура 1850 К , а ясно синьото небе над 9000 К. Цветната температура на нормална хоризонтална дневна светлина е около 5000 K. 6500 К е цветната температура на дневната светлина в облачно време.
Ето една снимка, която дава представа за цветните температури на три вида осветителни тела.


Крушката с нажежаема жичка свети с бяла топла светлина. Втората, която е луминисцентна, свети с неутрална бяла светлина, а последната със студена бяла светлина.
Всяка от цветните температури е подходяща за осветление с различни цели. Топлата бяла светлина се използва за места, където се изисква по-меко осветление. Неутралната е най-близка до дневната светлина, а студената бяла светлина изостря детайлите и е подходяща за производствени помещения.
Къде се намират светодиодните осветители?
За разлика от другите, светодиодните осветители, могат да се произвеждат със всяка от изброените цветни температури. Светодиодите с бяла светлина се предлагат от всички производители в три разновидности. Светодиоди с топла бяла светлина, светодиоди с неутрална бяла светлина и такива със студена бяла светлина.
Най-често се използват светодиодите със студена бяла светлина, защото при тях светлинния добив е най-голям. При еднаква консумирана мощност, те са с най-голямо излъчване и са енергийно най-ефективни.
Цветната температура, не зависи само от светлинния източник. Всички съвременни осветителни тела имат защитни екрани, разсейващи и променящи излъчването на източника. Никой не използва гола крушка с нажежаема жичка, а рядко и луминисцентните лампии са с открити тръби.
Същото важи и за светодиодните осветителни тела. В допълнение с възможността за избор на светодиоди с определена цветна температура, това ги прави универсални.

*Ако публикацията ви хареса, не се колебайте, да я споделите. За въпроси и поръчки ни пишете от страницата ЗА КОНТАКТ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...