18 февруари 2013 г.

Мощни (LED) светодиоди

Когато преди около пет години започнах работа, само бях чувал за светодиодното осветление с мощни (LED) светодиоди. Бях работил с малките светодиоди използвани широко за индикатори, но те определено не ставаха за осветление. Мощността им беше около 0,06 W и разликата с диодите с мощност 1W или 3 W, беше впечатляваща.
Да, преди около пет години 1 и 3 W изглеждаха сериозно мощност, но в сравнение с днешните диоди, понятието мощен светодиод, вече не е много правилно. На снимката можете да видите съвременен свръхмощен светодиод на Citizen с мощност 100 W.Има едно условно разделяне на светодиодите по мощност. Обикновено за мощни светодиоди, се приемат тези, които имат мощност 1 W или повече. Мисля, че това е вече остаряло, защото в нашата фирма например, най-често използваме светодиоди с мощност над 5W, а горната граница е 40W. Те съчетават достатъчно светлинно излъчване с оптимална ефективност, което е определящо за осветителните тела.
Втората група на маломощните диоди включва светодиоди с мощност от 0,1 до 1 W. Обикновено те не се използват самостоятелно, а са свързани във вериги или блокчета с по три или четири светодиода. Подходящи са за декоративно осветление, но ефективността им не може да се сравнява с тази на мощните светодиоди. Цените са сравнително ниски и затова някои фирми предлагат и осветление с такива светодиоди, например при светодиодните крушки.
Както разбирате,производителите на мощни светодиоди са увеличили мощността с над 30 пъти само за четири или пет години. В момента китайски производители предлагат и светодиоди с мощност 300W.
Причината е работата в две посоки. Първата е подобряване на полупроводниковите кристали, които са в основата на всеки светодиод, а втората е събирането в общ корпус на множество кристали, което дава възможност за по-големи мощности и намаляване на цената.
Практическото използване на светодиоди с мощност над 50W, среща редица затруднения и не винаги е ефективно. За да работи ефективно един светодиод, е необходимо да му се осигури достатъчно голям радиатор за охлаждане. Освен това, отвеждането на мощността става преди всичко през мястото на контактуване на светодиода с радиатора, а тя не е голяма и задачата е трудна. Все пък фирмите продължават да работят в тази насока, увеличавайки температурната устойчивост на светодиодите. Докъде ще стигне този процес, на този етап никой не може да отговори.

*Ако публикацията ви хареса, не се колебайте, да я споделите. За въпроси и поръчки ни пишете от страницата ЗА КОНТАКТ.

1 коментар:

  1. и къде в БГ може да се намерят тези светодиоди?

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...